Si s’utilitza bé, Internet pot ser una font d’ingressos i oportunitats brutal. Però no tot és un camí de roses: per a aconseguir l’èxit amb un projecte en línia és important donar-li menjar dia a dia i saber emprar els recursos adequats. Tens una tenda online? T’expliquem les eines de eCommerce que necessites per a fer el salt cap a l’èxit.
Et pot interessar→ Com crear un ecommerce pas a pas
Tipus d’eines de eCommerce
Si el teu pressupost és reduït pots començar per eines gratuïtes per a eCommerce. Encara que les seues funcions són bastant més limitades, t’ajudaran a anar creixent, obtindre experiència i conéixer quins aspectes de la tenda sí que poden requerir inversió econòmica en el futur.
Eines bàsiques
Necessites una web. Pot ser que ja la tingues, o pot ser que no. Per si de cas, t’indiquem diferents possibilitats:
- Utilitzar plataformes per a crear i gestionar pàgines web. WordPress és una de les més usades a tot el món gràcies al seu codi obert i gratuït, a la seua àmplia biblioteca de plugins i a un funcionament senzill. Però hi ha vida més enllà. Per exemple, Weebly, Webnode o Wix, amb les seues fantàstiques plantilles i funcionalitats úniques.
Però si desitges crear una tenda en línia molt xicoteta i gratuïta, et recomanem Jimdo (permet vendre fins a 5 productes diferents) o Mozello (fins a 10 productes, amb suport multilingüe).
- Apostar per plataformes específiques per a eCommerce o CMS gratuïtes, com WooCommerce o Prestashop, o de pagament, com Magento o Shopify.
Eines de fidelització
Com manager d’una tenda en línia, la teua major arma ha de ser la comunicació efectiva i duradora amb el públic objectiu. Tant per a arribar fins ell, com per a mantindre-ho:
- Captació de leads: Pots aprofitar eines com Wish Pond, Leadformly, Hull, Datanyze o Bounce Exchange. Aquest últim, detecta símptomes que l’usuari abandonarà la web, i tracta de captar-lo just abans, per exemple, llançant un avís.
- Xarxes socials. A més de les múltiples funcions específiques que ofereixen Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn i la resta de xarxes socials, existeixen plataformes per a automatitzar la gestió de totes elles i estalviar molt de temps en el procés. Per exemple, Buffer o Hootsuite.
- Tests A/B. Pots utilitzar Google Analytics, que permet fer fins a 10 variacions d’una mateixa pàgina. I també altres eines com VWO, Adobe Target, Optimizely o Moose. Aquesta última ofereix un test comparatiu molt segmentat i sense límit de versions.
- Email marketing. Les newsletter tenen un potencial enorme per a fidelitzar clients i dirigir trànsit cap a la web. Per a optimitzar els seus beneficis és molt recomanable utilitzar plataformes de eComerce, com per exemple:
- Mailchimp. Té un pla gratuït que permet aconseguir les 2.000 subscripcions i realitzar fins a 12.000 enviaments al mes. A més, permet realitzar testing A/B, dissenyar plantilles, RSS-to-email, vinculacions amb Facebook, subscripcions de pagament…
- JangoMail. Encara que la seua versió gratuïta només permet enviar 200 correus al mes com a màxim, ofereix personalització de plantilles, informes…
- Campaigner Free. No té límit d’e-mails, però es poden enviar a un màxim de 500 contactes. Permet dissenyar plantilles, crear grups d’email, gestionar contactes, fer seguiment de campanyes…
Eines de carret de compra
Els abandons del client abans de realitzar la compra solen deure’s a una experiència negativa o a fallades en el portal de la eCommerce: botons que no funcionen, enllaços desactivats, errors en la programació, fallades de connexió amb l’entitat de pagament…
Existeixen eines que permeten monitorar aquest procés per a minimitzar els errors. Per exemple: Cashie y PayPal Buy Now Buttons, que cobren una xicoteta comissió per cada venda. Vendio té un pla gratuït molt interessant per a començar, i Muncom és bàsicament un carret de compra per a crear una eCommerce de manera senzilla i gratis.
Eines de SEO i SEM
Millorar la teua posició en les SERPs és fonamental per a atraure potencials clients fins al teu eCommerce. Per a això pots utilitzar Google Ads, una eina de SEM que de manera indirecta també influeix en el SEU. I altres com:
- Woorank: Molt completa i útil per a realitzar auditories de SEO i social media, així com dissenyar plans de màrqueting personalitzats. Això sí: la seua versió gratuïta dura 14 dies.
- Screaming Frog: Una de les eines més completes per a auditories SEO, detectar errors de servidor, contingut duplicat, enllaços trencats… El seu pla gratuït permet analitzar fins a 500 pàgines.
Altres alternatives són Mergewords, KeyWord Density Analyzer, WordStream, SEMrush o SEOBook, un potent pack per a realitzar seguiments de la tenda en línia i importar resultats de màrqueting.
Eines de disseny per a eCommerce
En l’esfera digital, de res serveix tindre els millors productes del mercat si el teu web no li entra al públic pels ulls. Et recomanem utilitzar eines de disseny col·laboratives com Invision, accedir a comunitats de dissenyadors amb Dribbble o elaborar catàlegs per a xarxes socials amb Instasize.
A nivell de fotografia, tindràs molt camí fet si maneges Photoshop o PicMonkey. I quant al disseny i il·lustració, pots començar per Canva, útil, senzilla i intuïtiva; Notegraphy o Freepik.
Si t’atreveixes amb el contingut audiovisual, After Effects és una gran opció. I no oblides cuidar la tipografia! En aquest sentit, Dafont pot ajudar-te molt.
En definitiva, totes aquestes eines per a eCommerce poden ajudar-te a aconseguir l’èxit del teu negoci en línia, sempre que seguisques una estratègia coherent i ben planificada.
Encara que és veritat que a vegades crear la teua pròpia tenda en línia des de zero sense tindre coneixements previs pot portar-te una gran inversió de temps. Per això, et recomanem que consultes amb un professional que puga assessorar-te o fins i tot fer-la ell mateix.
En Doowebs tenim experiència creant i dirigint webs i sobretot eCommerce, si estàs pensant a muntar la teua pròpia web i no saps com fer-ho, posa’t en contacte amb nosaltres. Estarem encantats d’ajudar-te! A més, també pots demanar pressupost de manera gratuïta i sense compromís.