A vegades trobem errors HTTP quan naveguem per una web. És una cosa comuna que pot ocórrer per diversos motius, siga per errors del client o del servidor, i afecten léxperiència d’usuari. Hui analitzarem els més comuns per a tractar que la nostra pàgina web vaja tan fluida com siga possible.
Quan ens movem per internet i entrem en un URL, es genera un codi d’estat HTTP que marca les possibles incidències a l’hora de carregar la pàgina. L’usuari no veu aquests codis, llevat que siguen del tipus “error”, i estan definits pel primer dígit d’aquestes respostes:
- 1XX: Respostes informatives
- 2XX: Peticions correctes
- 3XX: Redireccions
- 4XX: Errors del client
- 5XX: Errors del servidor
Els errors HTTP de client més comuns
Primer analitzarem els errors que comencen pel número 4, els que arriben de part del client. Per tant, donarem una solució enfocada a l’usuari per a resoldre aquests errors HTTP des del seu propi ordinador, sempre que siga possible.
Error 400
Es tracta d’una sol·licitud incorrecta, en la qual l’adreça de la pàgina web requerida pel client té un format no vàlid. Pot ser, per exemple, que l’URL s’haja escrit malament i s’haja utilitzat una sintaxi errònia o fins i tot que existisca una connexió a internet inestable que s’haja vist interrompuda.
En tractar-se d’un error amb diferents orígens i cap clar, hem de fer diferents comprovacions. La primera serà cerciorar-nos que l’enllaç està bé i provar la nostra connexió a internet, per a descartar que aqueix haja sigut el problema. Després intenta obrir altres pàgines o reinicia la mateixa, pot haver sigut un error momentani. Finalment, esborra cookies i caixet per a agilitzar els processos.
Error 401
És l’accés denegat, que requereix a l’usuari una contrasenya o una autorització per a arribar fins a la pàgina en qüestió. Pot ser similar a l’error 403, ja que els valors d’autenticació entren en conflicte amb els arxius web de la pàgina i no pot llegir com a vàlides les credencials que hages usat.
La solució a aquest error és similar a l’anterior: cerca errors en la barra de direccions, esborra la caixet del teu navegador i neta el DNS (servidor de noms de domini). Si l’error torna a aparéixer, comprova la resposta de l’encapçalat de la WWW-Authenticate, ja que pot ser un problema una mica més complicat de resoldre.
Error 403
La diferència amb l’error 401 és que ací tenim una prohibició concreta, que és la que ens bloqueja l’accés a la pàgina web. Se’ns restringeix el pas per no comptar amb els permisos necessaris i no se’ns ofereix la possibilitat de registrar-nos en la seua base de dades.
Això sol ocórrer en directoris o pàgines d’ús intern per a l’empresa que sosté la web, per la qual cosa no està disponible per a la resta d’usuaris. Ho podràs reconéixer perquè es denega clarament l’entrada amb l’expressió anglesa “forbidden”.
Error 404
Potser és el més comú de tots, i significa que no es troba la pàgina que el nostre ordinador està intentant carregar. Pot ser que l’enllaç que hàgem utilitzat estiga trencat o que anteriorment es va allotjar en aqueixa adreça web, però ja no està. És el “not found” que podem trobar en molts llocs.
De nou, revisa l’escriptura de la barra de direccions o càrrega la pàgina per a eliminar fallades temporals. Si no, les cookies i el caixet tornen a ser el teu objectiu per a tractar d’accedir a aqueixa pàgina, especialment si has pogut entrar des d’un altre dispositiu. Si la web és nostra, tracta de redirigir aqueixa pàgina a una que estiga en funcionament.
Els errors HTTP de servidor més comuns
Ara entrem en els errors de servidor, aquells que comencen amb el número 5. Si som usuaris, poc podrem fer amb ells; per tant, la nostra solució està enfocada als administradors de les webs en els quals apareixen.
Error 500
Comencem aquesta secció amb els errors interns d’una pàgina web. En aquest cas es tracta d’alguna fallada en el codi, entrant en conflicte amb el servidor que allotja a la pàgina que volem arribar. Ho veuràs com “Internal Server Error” o “Temporary Error”.
A l’ésser un error habitualment momentani, es pot solucionar amb facilitat. Primer haurem de comprovar que comptem amb els permisos necessaris per a accedir a aqueixa secció, però també haurem d’eliminar els recursos que sobrepassen el temps d’espera del servidor.
Error 502
Quan un servidor actua com gateway o proxy i es troba amb una resposta invàlida d’un altre servidor, estem davant un “Bad Gateway”. Aquesta porta d’enllaç defectuosa impedeix que hi haja una resposta adequada a la petició, i tots dos servidors tinguen protocols diferents per a l’intercanvi de dades.
En aquest cas, el millor que pots fer és desactivar els plugins a través del control del hosting o, directament, posar-te en contacte amb el teu proveïdor per a comprovar que tot funciona a la perfecció. En cas contrari, haurien de donar-te una solució.
Error 503
Aquest error HTTP succeeix quan una sobrecàrrega del servidor inhabilita temporalment les seues funcions. També pot aparéixer aquest missatge (“Service Unavailable”) si existeix un manteniment programat dels servidors, per la qual cosa la web no tardarà a estar activa molt temps.
La solució a aquest problema és, a grans trets, la previsió. Mantingues actualitzat el programari que utilitzes i evita utilitzar tots els recursos d’hosting que tens contractats. Revisa regularment la programació del teu web per a detectar fallades i resoldre’ls al més prompte possible.
Error 509
En aquest cas, directament estem parlant d’haver superat el límit mensual d’amplada de banda que hem establit en el nostre hosting. Els usuaris veuran el missatge “Banwidth Limit Exceeded” i el servidor no podrà funcionar amb normalitat durant un temps.
Ací també tenim una solució molt senzilla: contractar més amplada de banda. Però també hem de tractar d’optimitzar al màxim la nostra pàgina web, utilitzant dissenys responsive, carregar imatges o arxius a una grandària adequada o incrustar vídeos en lloc de pujar-los al teu servidor.
Com has vist, existeix una infinitat d’errors HTTP que poden aparéixer en una pàgina web, tant si eres usuari com si eres administrador.
Tràfic de tindre aquesta guia sempre a mà per a no entrar en pànic quan veges un d’aquests missatges, i… Què no córrega el pànic! Però intenta solucionar-ho el més ràpid que pugues. ?
Si encara tens dubtes i necessites que et tirem una mà, no dubtes a contactar-nos. Som experts en disseny web españa.